»
Articole » Tipuri de foraje orizontale
Tipuri de foraje orizontale

Tipuri de foraje orizontale

     Dezvoltarea societatii umane a fost si este dependenta de resursele naturale (apa potabila si industriala, combustibili fosili, hidrocarburi, carbuni,minereuri). Plasarea acestora in scoarta terestra, la adancimi nu intotdeauna accesibile, a impus gasirea unor solutii pentru identificarea si exploatarea lor. In consecinta, s-au dezvoltat de-a lungul istoriei tehnicile si tehnologiile de foraj.
   Astazi, lucrarile si serviciile de foraj sunt folosite in mai multe domenii: cercetare geologica, extractie de petrol si gaze, exploatarea apelor subterane, executarea de lucrari miniere (puturi, gauri de ventilatie), sau cercetari geotehnice.
 
            Exista mai multe tipuri de foraje orizontale:
Forajul orizontal reprezinta procedeul ideal pentru lucrari de instalare subterana a cablurilor, conductelor sau a altor tipuri de retele fara sapatura la exterior, in zone cu obstacole sau in zone in care sapatura deschisa ar duce la blocaj. In aceasta metoda, subtraversarea se face orizontal sau sub un anumit unghi pe sub un drum, o cale ferata, o cale de acces. Cele mai des intalnite tipuri de foraje orizontale sunt forajul orizontal prin percutie si forajul orizontal de tip pilot.
 
Forajul orizontal prin percutie (baterie) reprezinta ansamblul de lucrari necesar executiei unei subtraversari folosind teava de protectie metalica ce se doreste a se poza si un ciocan pneumatic de diverse dimensiuni. Procedeul de foraj poate fi aplicat pentru subtraversari cu tevi metalice avand diametrul de 160 mm pana la 2000 mm, utilizand utilaje (ciocane) de diferite marimi, pe distante pana la 80 m lungime in functie de natura terenului. Tehnologia de foraj prin percutie nu utilizeaza fluide de foraj, forajul realizat este un foraj uscat.
 
Tehnologia de foraj orizontal dirijat reprezinta un sistem de foraj rotatov, hidrodinamic, dirijat prin care se pot realiza subtraversari si pozari de conducte cu diametre cuprinse intre 90 mm si 800 mm. Cel mai mare avantaj al acestei tehnologii este eliminarea sapaturilor deschise si, implicit, a organizarilor de santier extinse, a intreruperilor aduse in activitatile umane din zona de lucru si a poluarii fonice si mecanice a mediului.