»
Articole » Tehnica forajului orizontal
Tehnica forajului orizontal

Tehnica forajului orizontal

Tehnica instalarii de conducte prin foraj orizontal dirijat este in continua dezvoltare in acest moment. Prin aceste tehnici se pot realiza foraje orizontale si subtraversari pe lungimi de pina la 500 m. Se pot subtraversa rauri si alte cursuri de apa, complexe industriale, drumuri autostrazi, etc. Se pot instala tevi pentru orice utilitate: gaze, apa, telecomunicatii, cabluri electrice, tevi de protectie, etc.

Tehnica forajului orizontal dirijat este foarte prietenoasa cu mediul inconjurator, reducand la minim impactul asupra zonei de lucru.
Pozarea unei tevi prin aceasta metoda contine urmatorii pasi:
  1. Planificarea si inspectarea preliminara
  2. Selectarea utilajului de foraj si a sculelor necesare
  3. Executia forajului pilot
  4. Largirea gaurii pilot
  5. Tragerea tevii de instalat
Sistemul de foraj orizontal dirijat cuprinde, in principal:
  1. Unitatea de foraj/ sculele de foraj
  2. Unitate de amestec al fluidului de foraj, si eventual sistemul de reciclare
  3. Unitatea hidraulica pentru actionarea unitatii de amestec fluid de foraj
Un foraj bine planificat presupune inspectarea preliminara a traseului pe care va fi instalata conducta, determinand exact conditiile de lucru din sol. Alegerea unitatii de foraj se face in functie de diametrul tevii de instalat, lungimea subtraversarii si calitatea solului. Principala provocare o constituie executia forajului pilot pe traseul planificat, datorita rezistentei mecanice a solului forat. Pentru a invinge aceasta rezistenta sunt necesare forte mari de tragere si impingere, care uneori pot depasi limitele utilajelor. Din acest motiv, toate utilajele de foraj orizontal dirijat au incorporate o percutie hidraulica, care se adauga suplimentar fortei de tragere. Cu alte cuvinte, fiecare utilaj de foraj beneficiaza suplimentar de forta distrugatoare a unui ciocan. De aceea utilajele noastre de foraj pot realiza foraje in soluri de clasa 5 si chiar mai mare.
Pastrarea sapei de foraj pe traseul prestabilit este principala activitate in timpul realizarii gaurii pilot. Unitatile GRUNDODRILL dispun de facilitati deosebite pentru a realiza gaura pilot si in cele mai dificile soluri. La destinatie, sapa de foraj este inlocuita cu un largitor. Urmeaza una sau mai multe operatii de largire a gaurii pilot, in functie de diametrul tevii ce urmeaza a fi introduse. GRUNDODRILL poate instala tevi cu diametre pina la 600 mm din plastic, otel, fonta, cate una sau in manunchi.

Ulterior se poate masura pozitia exacta a conductei instalate cu ajutorul sistemului GRUNDOCONTROL.
  • nu sunt distruse drumurile, gradinile, etc.
  • costuri reduse de refacere si deci eficienta economica deosebita
  • costuri sociale minime prin eliminarea blocajelor in trafic, devierilor de rauri, etc.
  • metoda este foarte productiva si rentabila
  • gama mare de aplicatii